dimecres, 2 de maig del 2012

RUTES " CAMINA QUE CONEIXERÀS" ITINERARI Nº. 6

DE LA COMA FARELLA AL MAS DE L'ESPASA.


Llargada de la ruta: 5.923 m
Dificultat: mitjana




L'itinerari comença davant del Col·legi Mossèn Cinto Verdaguer, situat al carrer de Josep Lluís de la Rosa de Segur de Calafell. Comencem a caminar pel carrer de Joaquim Domènech Castel, en direcció N. Arriba un punt que el carrer s'acaba i fa un revolt a l'esquerra: nosaltres seguim pel caminet que tira recte, amb la mateixa direcció, i entrem a la coma Farella, una fondalada tranquil·la que remuntarem fins al final, entremig dels turons de la Talaia, a l'esquerra, i el Pujal, a la dreta. El camí és estret i passa pel costat de marges de pedra seca d'antics aterrassaments. Al final de la coma, l'ambient és cada vegada més salvatge i feréstec i comença a pujar més. En una ombrívola confluència de camins, agafem el camí de l'esquerra, que puja dret fins a un coll on conflueixen quatre camins, i on hi ha una torre elèctrica. Deixem el camí de l'esquerra, que puja a la Talaia i el de la dreta.
Seguim recte tot baixant amb compte cap a l'altre vessant per un camí pedregós i pronunciat. Al final d'aquest tram complicat, s'arriba a un camí de carro, que seguim cap a la dreta. Aquest camí planer recorre la falda de la muntanya; fa una gran volta vorejant el fondo dels Pobres. La vista a la nostra esquerra de tota la vall i fins i tot del mar és molt interessant. Arriba un punt que el camí arriba a uns camps d'oliveres: seguim el camí cap a l'esquerra, que baixa entremig de marges de pedra i pel costat d'una barraca, fins al camí principal del Mas d'en Vives.
A partir d'aquí anem cap a la dreta remuntant el curs del torrent. La muntanya plana i allargada que ens acompanya a l'esquerra és l'Escarnosa. Al final del camí trobem l'autopista Pau Casals. La travessem per sota del túnel (a la sortida del qual ja veiem al fons el mas de l'Espasa, el nostre objectiu) i girem a l'esquerra, fins que sortim a l'antic camí de Calafell al Mas de l'Espasa i Montpaó, ara una carretera asfaltada que porta a les urbanitzacions de Mas Romeu i Calafell Parc. Uns metres a la dreta de seguida trobarem un entrant a mà esquerra que porta al mas de l'Espasa, una antiga masia del segle XVII, actualment en estat ruïnós.
Refem el camí pel marge esquerre de la carretera, amb molt de compte, en direcció a Calafell. Un cop haguem travessat l'autopista pel damunt del pont, a mà esquerra trobem un entrant asfaltat, que ignorem, i uns metres més enllà una altra entrada plena de brossa d'on neix un camí ample. Des d'aquí, ens desviem momentàniament a la dreta per la boscúria per un camí amb roderes marcades a la pedra viva per visitar una pedrera abandonada, molt amagada per la frondositat de la vegetació.
Tornem enrere fins al camí ample i el seguim en direcció S. Aquest camí fa un retomb a l'esquerra, travessa el torrent del Mas d'en Vives i arriba novament al camí principal. Girem a la dreta, tot seguint el curs del torrent avall, deixant l'autopista al nostre darrere. Hi ha un moment que trobem el camí asfaltat i, més endavant, just sota el casalot del Viola, surt un camí encimentat a mà esquerra, que puja a la carena, pel costat d'una barraca de pedra seca intacta. Un cop dalt el coll, seguim el camí carener cap a l'esquerra fins que trobem una confluència de cinc camins. Nosaltres agafem el segon de la dreta, sense pujar cap a la Talaia. Aquest camí estret recorre la falda de la muntanya per la banda de solana i arriba a la urbanització Mas Mel i molt a prop del lloc de sortida.